2012. május 1., kedd

Inspiráló színek - piros

A piros szín optimista, aktív tevékenységre serkentő, extrovertált szín, amely az élet teljességével, a bátorsággal, áldozatkészséggel, szeretettel, erős érzelmekkel és szenvedélyes cselekedetekkel függ össze. 
Használata magabiztosságot, elszántságot fejez ki. Melegséget ad, otthonossá teszi a szobát, de erős drámai hatást is elérhetünk vele.


A piros legtermészetesebb árnyalata a nyers tégla színe, a terrakotta. Megnyugvást, kényelmet sugároz, hordoz magában valamiféle érettséget, őszies hangulatot.



A bíborvörös árnyalatok némi extravaganciát sugároznak, megfelelő hátteret biztosítanak műtárgyak bemutatásához. Sötét színekkel társítva pazar, hagyományos hatásúak.


A piros szűkíti, meghittebbé teszi a teret, ezért mélyebb, teltebb árnyalatai inkább privát helységekbe, hálószobákba ajánlottak. Leginkább talán az óburgundi felel meg a nyugodt környezet kialakítására.


 Hogy az élénk piros ne váljon túlságosan uralkodóvá, idegesítővé, érdemes semleges színekkel keverni vagy kisebb mennyiségben alkalmazni.



Leggyakrabban fehérrel társítják, sokszor már ez a két szín elegendő a vidékies stílus kialakításához, természetesen megfelelő bútorokkal, kiegészítőkkel, az elmaradhatatlan kockás textilekkel.

 
 

Ugyanakkor ezzel a két színnel rendkívül modern hatást is elérhetünk, például magas fényű, szögletes szekrénnyel, króm kiegészítőkkel.


Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy a piros is egy természetes szín. Bármerre nézünk a természetben, megtalálhatjuk. Gondoljunk csak az érett gyümölcsökre, egy pipacs mezőre, a falusi házak muskátlival díszített tornácaira. Zölddel  párosítva kiemelik egymás erősségét, szinte vibrálnak együtt, ezért érdemes óvatosan bánni ezzel a két színnel, inkább csak kiegészítőként használjuk az egyiket a másik mellett.










Nincsenek megjegyzések: