2012. május 29., kedd

Inspiráló színek - barna

A barna a neutrális, semleges színek közé sorolható, ennek ellenére azért mégis karakteres, jellegzetes színről van szó. Habár gondolhatjuk túl egyszerűnek, unalmasnak, azért a barna lehet igazán izgalmas és kifinomult és mindenekelőtt rendkívül praktikus.

A kávébarna egy visszafogott, klasszikus árnyalat, ami ugyanúgy illik a hagyományos, mint a modern lakberendezés színei közé. Különféle textúrák társításával rendkívül érdekes eredmény születik.


A sötét csokoládébarna már nagyobb körültekintést igényel. Érdemes kisebb mennyiségben alkalmazni, ellenkező esetben túl forró és szirupos lehet. 
Konyhákban közkedvelt szín, elsősorban sötétre pácolt, festett fa bútorok formájában. Nagy terekben valóban megvan a helye, azonban apróbb, zárt konyháknál óvatosan, kis mennyiségben használjuk, mert teltségénél, sötét árnyalatánál fogva erőteljesen beszűkíti, összenyomja, sötétíti a teret. Ebben helységben pedig leginkább világos, tiszta felületekre van szükség!

 




A barna árnyalatival berendezett szoba hívogató kényelmet, melegséget, otthonosságot áraszt. Ilyen képeket nézve úgy érezzük, hogy könnyedén beléphetünk és máris otthon érezzük magunkat.
Társasági élettérnek kiváló háttérszín, mivel a barna a fa anyagok állandóságát, megbízhatóságát sugallja.



Élénk kontrasztokkal megszelídíthetjük és igen hatásos felületeket hozhatunk létre. A világoskék és a halványrózsaszín mellett például kifejezetten tiszteletet parancsolóvá válik.




 

Gyerekszobákban ritkán alkalmazott árnyalat, inkább kamaszok, mint kisebbek szobájába illik, kontrasztos színekkel párosítva.


Hálókban viszont egyre kedveltebb, ami érthető, hisz valódi fészek meleget sugároz, valósággal körülölel.




Fürdőkben is inkább világosabb változatai a megszokottak, bár igaz, hogy különleges végeredményt kapunk egy kávé- vagy csokoládébarna fallal. 
Férfias, egyben természetes, biztonságot, maradandóságot, állandóságot közvetít.



1 megjegyzés:

Válóczi Anikó írta...

Nagyon tetszenek, mindig is barna-imádó voltam (vagyok...) :))