2012. május 9., szerda

Inspiráló színek - lila

A lila a kék és a piros szín ötvözete. Minél többet keverünk hozzá az egyik vagy a másik színből, annál jellegzetesebb lilás árnyalatot kapunk, ezáltal pedig mindkét szín jellegzetes tulajdonságát - a békességet, eltávolodást, szellemiséget a kékből, valamint a mozgást, szenvedélyt, életerőt, energiát a pirosból. Mivel ilyen szélsőséges egymástól eltérő alapszínek (forró, hideg) némileg sejtelmesen hat. Rendkívül intuitív szín, fantáziadús, önzetlen, összefügg a spiritualitással. A kreatív lelkületűek imádják az ibolya árnyalatokat, mert egyszerre fejedelmi és titokzatos. A barátságos akác színektől a harsány, drámai kékesliláig kiválóan alkalmasak az érzelmi gazdagság kifejezésére. 

Kékes árnyalatai kitűnő hátteret szolgáltatnak dísztárgyaknak, fotóknak.



A püspöklila extravagáns, titokzatos szín, inkább a személyes terekben, hálókban használjuk. Pazar budoár hangulatot érhetünk el vele.


Halvány, légies rózsaszínes árnyalatai nőiesebb hatásúak, lágyak, alkalmazkodóak, fehérrel könnyed hangulatot teremtenek. Vigyázzunk, mert szürkésebb változatai hűvösek, komorrá tehetik a szobát.


 Modern és vidéki konyhák berendezésében egyaránt alkalmazható szín. Vigyázzunk azonban vele, mert ételeinkre vetülve nem biztos, hogy jó színben tüntetik fel azokat.




 Feketével vagy arannyal pazar, színpadias hatást érhetünk el, igazán drámai étkezőt rendezhetünk be velük.

 Fehérrel párosítva, faragott fa bútorokkal romantikus szobát rendezhetünk be.





 Lila szobában gyermekünk fantáziája és lelke is szabadon szárnyalhat.


Ibolya vagy levendula árnyalatú fürdőszobában megnyugszunk, feltöltődhetünk nem csak testileg, de lelkileg is. Ezüsttel és krómmal keverve praktikusság és luxus érzetét keltik.




A lila egy bátor választás lehet, különösen nagy felületeken. Nem találkozunk vele akárhol, de ha a virágok - orgona, ibolya, levendula, árvácska - színeire, vagy az érett gyümölcsökre - szilva, szőlő, retek, káposzta, hagyma, padlizsán - gondolunk, könnyebben megbarátkozunk vele és bátrabban alkalmazzuk környezetünkben. Zölddel társítva az éledő természetet, a tavaszt idézhetjük meg vele.







Nincsenek megjegyzések: