A lakberendezésről

Kinek van szüksége lakberendezőre?

Sokféle oka lehet annak, hogy valaki lakberendezőhöz fordul segítségért.
Lehet, hogy egyáltalán nem szeretne lakberendezéssel foglalkozni, esetleg nincs ideje felkutatni a megfelelő lelőhelyeket, vagy egyszerűen csak egy tökéletes otthonra vágyik. Akkor önnek mindenképpen lakberendezőre (rám) van szüksége.

Előfordul, hogy van már elképzelése néhány dologról az otthonában. Mégsem tudja elképzelni, hogyan nézne ki együtt. Ezek összehangolásában, végső kialakításában is sokat segíthetek.

Ha csak néhány tanács, ötlet hiányzik már álmai otthonához, akkor is bátran keressen engem. Segítek!

Legjobb esetben, már a lakás tervezési fázisában bekapcsolódhatok a munkákba. Jobb, ha nem utólag kell falat bontani, ajtót áthelyezni a legideálisabb használhatóság érdekében. Hiszen ha új lakást, házat építünk, nem szeretnénk kényszermegoldások közt élni. Én megfelelő előrelátással, a munkák sorrendjét ismerve tudom segíteni a tervezést. Így már a falak rajzolásakor tudok képet alkotni - méghozzá kézzelfogható formában - a kész otthonról, akár több változatban is.

Forduljon tehát hozzám bizalommal!


A lakberendező munkájáról általában

Hogy jobban világossá váljon miből is áll a lakberendező munkája,részletesen leírom, mi is tartozik a feladatai közé.

A lakberendező egy szaktervező, aki gondoskodik az épület belső tereinek kialakításáról. Szakszerű műszaki terveket készít a megrendelő igényeinek és a lehetőségeknek figyelembevételével, melyeket a kivitelezők (kőművesek, asztalosok, burkolók, festők, villanyszerelők) megvalósítanak. Megtervezi a burkolatokat, anyagokat, színeket ajánl, bebútorozza a tereket, szakszerű világítási tervet készít. Mint már korábban említettem, az a legideálisabb eset, ha a lakberendezés már a ház megtervezésénél kezdetét veszi. Az építész és a lakberendező együtt gondolkodásából születik a legpraktikusabb, igazán személyreszabott otthon.
Már meglévő lakás átalakítása esetén javasolhatja falak, nyílások, ajtók bontását, áthelyezését. (Természetesen az épület szerkezetét érintő beavatkozásokhoz statikus mérnök tanácsát is ki kell kérni.)


Az eredeti és az új műszaki rajzokat felhasználva készül el az építés-bontási terv.

A szakszerű tervek biztosítják azt, hogy a különböző szakterületek munkái összehangolhatók legyenek. És nem utolsó sorban ezek alapján pontosabban megbecsülhetőek a várható költségek.

A lakberendező munkája az egyszerű tanácsadástól a teljes lakás belső kialakítására vonatkozó tervezésig kiterjedhet. Sőt a munkák megszervezését, lebonyolítását is vállalhatja, akár kulcsrakész állapotig.

Összetett feladatoknál mindenképp érdemes tervezőt fogadni, hiszen egy jól átgondolt és szervezett munka sokszor a végső árából is lefaraghat. Így még a lakberendező díjával együtt is olcsóbban jöhetünk ki költségeinkkel.

Legelső lépésként mindig tisztázni kell, mi is lesz a tervező dolga. Csak tanácsot adjon, vagy végig is kísérje a munkafolyamatot. Már ilyenkor rögzítjük a munkadíjat és a tervezési fázisok határidejét. Természetesen menet közben is módosulhat a lakberendező feladatköre az eredeti megállapodáshoz képest, ilyenkor új szerződést kötünk.

A tervezői munka fázisai

Legelőször, a már előzőekben leírt megállapodás születik meg a megrendelő és a tervező között. Mivel egy nagymértékben bizalmi alapon nyugvó munkáról van szó, nem szabad csodálkozni azon, ha nem csak szigorúan véve a lakberendezésről esik szó. Hiszen ismerni kell a megbízó(k) szokásait, életvitelét, napi rutinját ahhoz, hogy kifejezetten rájuk szabható legyen a lakás.

A tervezés első lépéseként a belső tér pontos méreteit kell felmérni, amit a helyszínen vázlatos formában készít el a lakberendező. Később ennek alapján készíti el az 1:50 méretarányú szerkesztett, léptékhelyes műszaki felmérési alaprajzot.


Ezek után elkezdődhet a tervezés. Ilyenkor még nem tudjuk, hol egyes berendezési tárgyak, sőt a lakók hol kapnak helyet. Ezért a berendezési vázlatokból több változat készül. A bútorok még nem a véglegesek, csak általános méretekkel számolunk. Ezeken a rajzokon mutatjuk be a térkapcsolatokat, esetleges egybenyitásokat, leválasztásokat, egyes helyiségek elrendezését a lakáson belül.
A berendezési vázlatokon már látható, hogy jut-e mindennek elég hely, eléggé funkcionális-e a lakás. Ki lehet választani, az ideális elrendezést, akár mindegyikből egy-egy részletet kiragadva. Ilyenkor már jól látszk, hogy megvalósíthatóak-e az elvárások.
Azonban ezeken a rajzokon még csak a lehetőségeket sorakoztattuk fel. Nem teljes a lakáskép, hiszen az alaprajzokból még nem derül ki a lakás stílusa, anyaghasználata, színei, formái.
Mindezeket majd az ajánlati, a végleges berendezési terv tartalmazza.
Miután a berendezési vázlatok alapján kialakult egy kép arról, mi az ami valóban bekerüljön a lakásba, mely változtatások szükségesek, akkor készül a végleges berendezési terv.


Ez már pontos információkat tartalmaz, anyagok, színek, formák kerülnek bemutatásra. A színes ajánlati tervhez tartoznak színes falnézeti rajzok is. Ezeken már konkrét bútorok, burkolatok jelennek meg, a világítás módjával, függönyözéssel együtt.A belső tér hangulatát színes látványrajzokon mutatja be a lakberendező. Ezek segítik a térbeli elrendezés megértését. Ezeken keresztül mutatható be a színek, anyagok, formák harmóniája, a megcélzott stílusnak megfelelően.


Az ajánlati terv alapján, mivel az már konkrétumokat tartalmaz, elég pontosan megbecsülhető a várható beruházás költsége.

Az elfogadott ajánlati terv után a kivitelezéshez további tervekre lehet szükség. Ezek műszaki tervek, amelyek minden információt tartalmaznak, ami a kivitelezéshez szükséges.


Kép forrása: Art & Decoration

Ezekben már pontosan méretezve jelennek meg a konyhai, fürdőszobai tárgyak, a világítótestek helye, fajtája, a beépített bútorok műszaki tervei, a burkolatkiosztás. Szintén a kiviteli terv része a műszaki leírás, ami segítséget nyújt a műszaki rajzok pontos értelmezéséhez.

Egy családi ház felső szintjének világítási terve

A lakberendező továbbá számba veszi a már meglévő és az újonnan vásárolt bútorokat, lakástextiliákat, berendezési tárgyakat. Ezeket egy összesítő táblázatban gyűjti össze, ez a konszignációs tábla.
Szintén egy táblázatban jeleníti meg a színtervet is, ezáltal biztosítható a lakás színharmóniája.

Családi ház nappalijának konszignációs terve

A tervezés mellett a lakberendező segíthet a vásárlásban, kiválasztásban is.

Mindezeken kívül a kivitelezés során a tervező művezetést is vállalhat. Melynek keretében ellenőrzi, hogy a tervek alapján végzik-e a munkát a kivitelezők, esetleg a munka folyamán felmerülő változtatásokat is egyezteti.

Stílus világom

A hozzám legközelebb álló stílusokban a természet, a természetesség, a hagyományok tisztelete áll a középpontban. Kedvelem a skandináv, valamint a francia és mediterrán vidék berendezési formáit. Egyszerű, időtálló funkcionalitásuk meghitt otthonosságot áraszt. Nagyra becsülöm az értékálló, kézműves munkával készült bútorokat.

Szeretem, ha egy-egy korban, stílusban eltérő berendezési tárgy teremt némi eklektikus érzést. Ezáltal az összhatás csodálatosan esztétikus és harmónikus lesz.
Így válnak általam kedvelt és előnyben részesített bútordarabokká például a régi magyar parasztbútorok.

Természetesen más stílusvilágokba is szívesen elkalandozom. Nagy tisztelője vagy korunk elismert tervezőinek, építészeinek, szívesen merítkezem az ő munkásságukból is.
Egy harmónikusan megtervezett modern formavilágú otthont éppen annyira magaménak tudok érezni, mint a fentebb említett vidéki házakat.
Tehát, ha az előzőekben leírtaktól eltérő elképzelése van, akkor is keressen bátran.